Blåøjet, naiv, nyuddannet ingeniør søger job

Mohammad —  14. januar 2011 — 2 kommentarer

Jeg har tit tænkt på, om jeg overhovedet var klar til at blive færdig med min uddannelse og komme ud på arbejdsmarkedet. Ikke på grund af faglig usikkerhed, eller fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ville i fremtiden, men fordi jeg ikke var klædt på til at møde netop dét jobmarked der ventede mig.

Da jeg påbegyndte  min uddannelse fik jeg fortalt, at der i fremtiden ville være mangel på ingeniører, og at jeg skulle skynde mig at blive færdig, så jeg kunne bidrage til samfundet og verden. Fedt tænkte jeg. For jeg vil nemlig gerne bidrage til samfundet og redde verden, om ikke andet, så på min egen lille måde.

Jeg havde en forestilling om, at jeg ville skrive mit speciale i sammenarbejde med en virksomhed. De ville være rigtige glade for mit arbejde. De ville tilbyde mig en stilling mens jeg endnu ikke havde afsluttet min uddannelse, og jeg ville være nødsaget til at tage en fridag fra arbejdet, for at forsvare mit speciale. I værste tilfælde ville jeg gå ledig i et par uger, mens jeg nød “ferien” efter jeg havde afsluttet et hektisk eksamensprojekt.

Da jeg nærmede mig tiden hvor jeg afsluttede min uddannelse, var tonen en helt anden.

Alle talte om krise, arbejdsløshed, jobsøgning, dårlige oplevelser på jobkurser dagpengeland og hvad ved jeg. Det var jeg slet ikke forberedt på. Jeg vidste ikke hvad de ville sige, “at søge job”, jeg vidste ikke hvad det indebærer.

Jeg kunne ikke finde ud af at tage telefonen og snakke med kontaktpersonen på jobannoncen, stille relevante spørgsmål, og snige et par gode kommentarer ind om mig selv. Jeg vidste ikke, at jeg skal stile en ny ansøgning til hvert eneste virksomhed jeg vil søge hos, og at det er “forbudt” at sende standardansøgninger ud. Jeg vidste ikke, at en uopfordret ansøgning ikke betød en uanmeldt ansøgning. Jeg vidste ikke at mit CV ikke er statisk, men “et levende dokument”, som jeg skal rette ind hver gang, for at “matche” ord og beskrivelser med jobannoncen. Jeg vidste det da ikke.

Jeg ved bedre nu. Eller mere korrekt, jeg forstår det nu.

Man skal ikke læse ovenstående som en bitter beretning, om hvordan jeg har lært at søge job, og man skal ikke tænke, at det er synd for mig. Det er det ikke. For godt nok er jeg enestående i mange sammenhænge, men i forhold til at være nyuddannet og ledig, er jeg bare én ud af mange.

2 responses to Blåøjet, naiv, nyuddannet ingeniør søger job

 1. 

  Tillykke med at du er kommet i mål med din uddannelse!

  Det er noget rigtig møj, at krise og mangel på arbejde ruller over Danmark og resten af verden lige, når du er blevet færdig.

  Mød studerende, nyuddannede og arbejdsgivere i netværk på LinkedIn. Knap 1000 medlemmer og 1/4 er arbejdsgivere. http://www.linkedin.com/groups?mostPopular=&gid=3521431&trk=myg_ugrp_ovr Mangler du inspiration til at bruge de sociale medier i din jobsøgning kan jeg anbefale gruppen på LinkedIn Digital jobsøgning og de sociale medier http://www.linkedin.com/groups?mostPopular=&gid=3500895 Ses vi digitalt?

 2. 

  Kan sætte mig helt ind i, hvordan du har haft det. Jeg tog min IT uddannelse i slutningen af 90’erne hvor der virkelig var mangel på IT folk. Alle sagde til mig at det bare var det helt rigtige jeg gjorde og at jeg selv ville kunne bestemme min løn, når jeg blev færdig. I 2001 var jeg færdig med min uddannelse, IT boblen var bristet og der var ikke nogen job til nyuddannet IT folk.
  Jeg var dog for stædig til at give op og her 10 år efter er jeg stadig i IT brachen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s