Bryd alderens barrierer ned/3

Morten Esmann —  10. juli 2012 — 3 kommentarer

I mine forrige indlæg har jeg nævnt de tre barrierer, virksomhederne oplever, for at ansætte ældre medarbejdere:

  • For det første er ældre ansøgere er ikke tilstrækkeligt gode til at redegøre for deres kompetencer
  • For det andet er de ikke tilstrækkeligt omstillings- og udviklingsparate
  • For det tredje er der en usikkerhed om forholdet mellem løn og produktivitet.

De tre barrierer er netop dem, vi ofte arbejder med at bryde ned, og uanset det rimelige i dem, er det de vilkår man er oppe imod som ansøger med en del år på CV’et.

Her er mit sidste bud på, hvad jeg synes, man skal gøre for at gøre fordommene til skamme.

Barriere: Ældre ansøgere er for dyre og ikke produktive nok
Den nye generation af ældre er karakteriseret ved længere levetid, de er stærke og funktionsduelige både fysisk, psykisk og socialt, og de har en relativ høj levestandard.

Det sidste kan for nogle være et problem, for det fordrer en relativt høj indkomst. Set fra arbejdsgiverside er det en udfordring, at ældre medarbejdere er dyre. Det er i hvert fald, hvad mange tror. Fakta er, at der jo også er medarbejdere i 50’erne, der netop på grund af en høj indkomst gennem store dele af deres karriere, ikke længere er afhængige af et bestemt lønniveau.

Denne barriere er det bare svært at gøre noget ved, andet end at fokusere på helt andre ting, som f.eks. motivationen for jobbet. Overvej også, når du skal nævne dit lønønske, om virksomheden har brug for et par ekstra hænder til at løse en opgave, eller om den skal bruge specifik (og dyr) spidskompetence.

Hvad angår produktiviteten er det noget andet. En undersøgelse, der blev omtalt i den svenske Ingenjören i marts, viser f.eks. at medarbejdere i 50’erne er mere produktive end deres 10 år yngre kolleger. Heldigvis kan du gøre noget selv for at nedbryde denne barriere, der viser sig at være en fordom.

Løsningen er, at fokusere på resultater. Vis især, hvor produktiv du har været de seneste fem år ved at komme med eksempler på, hvad du har lavet i den periode. Hvilke projekter har du deltaget i, hvilke opgaver har du løst og hvilke ansvarsområder har du haft. Du skal også vise, at du ikke udbrændt eller fysisk nedslidt, og dermed at der ikke er noget belæg for at frygte, at du vil de en dårligere indsats eller have flere sygedage end andre. Fremhæv gerne, hvis du holder dig i form ved f.eks. at dyrke sport.

Venlig hilsen
Morten

3 responses to Bryd alderens barrierer ned/3

  1. 

    Hej Morten

    Løn og +50 (55) er det også min erfaring, at måden at tænke og forhandle løn har ændret sig.

    Da jeg var ung hang løn og anciennitet sammen. Vi unge fik den laveste løn og de med lang anciennitet fik mest i løn.

    I dag betaler arbejdsgiveren for, hvad du som medarbejder levere og ikke anciennitet.

    Det skift har mange +50 (55) ikke vænnet sig til – accepteret i nogen tilfælde.

    Lønforhandling vil jeg sætte på programmet, hvis jeg sad i din stol.

    Lønkrav – hvis du bliver headhuntet
    Lønkrav – hvis du søger nyt job på samme niveau
    Lønkrav – hvis du søger nye udfordringer
    Lønkrav – hvis du søger job højere niveau

  2. 

    Ja, alder i dag har rykket sig. Rigtig mange over 50, og tilmed uønskede arbejdsløse, er i fuld vigør som var de i deres trediver.
    Men du kan søge alt, hvad du skal, aldrig komme til samtale, føle dig lettere til grin over systemet og forkastet (i ung alder) for evigt! Og du kan lytte til gode råd og benytte nye taktikker for at blive hørt. Få evt. nogle kollega udtalelser med, der siger noget om dig som arbejder. Det bør tælle lige så meget som dine resultater og beviser for erfaringer.
    Hold hovedet højt, og find ud af om du er på rette hylde, eller står i den rigtige kø!

  3. 

    @Bodil: Tak for opfordringen til at skrive videre om emnet. Næste indlæg er allerede publiceret, og mon ikke der kommer mere. Jeg er i øvrigt enig med dig i sammenhængen (eller mangle på samme) mellem løn og anciennitet. Nogle at os er nok nødt til at vænne os til, at vi ikke topper lønmæssigt i slutningen af karrieren.

    @mbk_dk: Jeg tror bestemt der er ledige, der kunne trænge til at skifte kø. Eller i hvert fald overveje om det er den rigtige, de står i. Jeg er meget enig med dig i, at man som jobsøgende skal mærke efter, om man er på den rette hylde. Og så vil jeg gerne bifalde din opfordring om at holde hovedet højt.

    Endelig vil jeg gerne dele dette citat fra Harvey Ullman (som ingen vist ved, hvem er):

    “Anyone who stops learning is old, whether this happens at twenty or eighty. Anyone who keeps on learning not only remains young, but becomes constantly more valuable regardless of physical capacity”

Skriv en kommentar